Mikä ihme helluntai(seurakunta)?

Saalem

Luumäen helluntaiseurakunta

Luumäen helluntaiseurakunta Saalem on yksi 260 suomalaisesta helluntaiseurakunnasta.

Mitä eroa on helluntalaisuudella ja kristillisyydellä?

Kysymys esitettiin minulle eräässä liikkeessä, kun minun tiedettiin siirtyneen helluntaiseurakunnan palvelukseen evankekelis-luterilaisesta kirkosta.

Hyvä kysymys. – Ja vastaus on yksinkertainen: ´Ei mitään; helluntalaisuus on kristillisyyttä.´

Ajatellaanpa erilaisia ja erilaisiin tunnustuskuntiin (vaikkapa evankelis-luterilainen, ortodoksinen, helluntalainen, vapaakirkollinen, metodisti, baptisti,… ja kaikkea vastaavaa) kuuluvia seurakuntia koteina/perheinä:

Jokainen kodeista/perhiestä on ainakin hieman erilainen. Kodeilla, perheillä, suvuilla on oma historiansa, joka on muokannut niistä tietynnäköisiä. Kodeissa/perheissä on erilaisia tapoja ja perinteitä. Niissä arvostetaan hieman erilaisia asioita. Jne.

Näin ollen – kertoessani ihmisille helluntailaisuudesta ja paikallisesta seurakunnasta – olen todennut:

Miun koti näyttää tältä. Siun koti näyttää erilaiselta.

Kuten hyvään kyläilykulttuuriin kuuluu: Voin poiketa teille ja sie voit poiketa meille – ja myö kunnioitetaan toisiamme, toistemme koteja ja tapoja.

Helluntalaisuuden juuret ovat uskonpuhdistuksessa ja sen pohjalta aivan 1900-luvun alussa syntyneessä hengellisessä liikehdinnässä.

Suomessa helluntailiikkeeseen kuuluvia on noin 50 000. Maailmalla helluntailiike on suurin kristinuskon protestanttinen suunta. Helluntaliikkeeseen ja siitä vaikutteita saaneisiin seurakuntiin/kirkkokuntiin kuuluu neljäsosa maailman noin kahdesta miljardista kristitystä, ts. 500 miljoonaa ihmistä.

Uskomme kristillisen seurakunnan yhteisen sisällön, joka meille suomalaisille tutuimmillaan on tiivistetty  Apostoliseen uskontunnustukseen.

Teksti & kuva:Pauliina Kuikka

%d bloggaajaa tykkää tästä: