Vain yksin Jeesus

Näinä aikoina meille on tarjolla vaikka mitä.  Markettien ja valintatalojen hyllyt notkuvat tavaroiden runsaudesta, lukemattomat palvelualojen yritykset tarjoavat kukin omaa erinomaista palveluaan, media tuottaa tolkuttoman määrän valinnan vapautta, on jos jonkinlaista kanavaa joilla kaikilla omanlaistaan tarjontaa ja viihdykettä.  Meillä on valtava määrä vaihtoehtoja mistä valita kun tarvitsemme jotain.

Tämä aika tuo meille tästä kaikesta tarjonnasta myös valtavan määrän asioita, ihanteita, idoleita ja esikuvia, joista voi muodostua meille ihailun, esimerkin ja jopa jumaloinnin kohteita. Kesäisin suuret joukot kokoontuvat erilaisille festivaaleille ja konsertteihin kuulemaan omaa suosikkiaan.  Osa joukosta, varsinkin nuoremmat voivat hurmioitua aivan transsinomaiseen tilaan kuullessaan ja nähdessään ihailunsa kohteen.  Urheilussa syttyy aika-ajoin sellaisia ylivertaisia tähtiä, jotka loistavat niin kirkkaina, että keräävät puoleensa valtavasti huomiota ja jumalointia. Hyvinä esimerkkeinä meillä suomalaisilla tästä ovat Paavo Nurmi, Eero Mäntyranta, Lasse Viren, Juha Kankkunen, Timo Mäkinen, Mika Häkkinen Matti Nykänen, Marja-Liisa Kirvesniemi, Mika Myllylä ja Kimi Räikkönen. He ovat kukin loistaneet omana aikanaan muita kirkkaammin sykähdyttäen suomalaista urheilukansaa. Ulkomaalaisista voi mainita yhden erikoistapauksen.  Aikanaanhan juoksun pikamatkoilla hallitsivat suvereenisti USA:n supertähdet kukin vuorollaan, kunnes syttyi uusi loistava tähti – Usain Bolt. Jatkuiko siis USA:N mahti hänessä, Boltissa: USA in Bolt.  Ei suinkaan, vaan hän hurmaannutti erityisesti omaa kotisaartaan Jamaikaa, mutta inspiroi myös valtavaa joukkoa yli kansallisuusrajojen.

Käsittämätöntä taituruutta, uskomatonta kestävyyttä ja valtavaa voimaa edustavat nämä supertähdet ja he ovat tuoneet ja tuovat ihailijoilleen ja seuraajilleen ilon  ja onnen hetkiä. Väistämättä joutuu kuitenkin huomaamaan, että he ovat kukin aikansa lapsia ja jäävät kukin historian kirjoihin ansioituneina esikuvina.

Jeesuskin keräsi ympärilleen valtavat joukot ihmisiä, kun hän saarnasi ja paransi ja auttoi heitä. Hänen maineensa alkoi kiirimään siitä, kun hän tunnetuissa Kaanaan häissä auttoi pulaan joutunutta sulhasta muuttaen kuusi noin satalitraista astiaa vettä parhaaksi mahdolliseksi viiniksi.  Hän kyllä herätti myös valtavaa paheksumista uskonnollisissa piireissä puhdistamalla temppelin rahanvaihtajista ja uhrieläinten myyjistä.  Jeesusta seurasi jatkuvasti suuret joukot apua tarvitsevia ja hengellisesti janoisia sekä ihmeitä halajavia ihmisiä. Hän oli siihen aikaan Israelin suurin julkkis, superstara.  Uskonnolliset johtajat sydämistyivät tästä kuitenkin niin äärettömästi, että ottivat hänet kiinni ja toimittivat Pilatuksen tuomittavaksi väittäen hänen sanoneen itseään juutalaisten kuninkaaksi. Kun kuulustelussa Pilatus kysyi Jeesukselta oliko tämä juutalaisten kuningas, vastasi Jeesus, ettei hänen kuninkuutensa ollut tästä maailmasta. 

Kun Jeesus oli ristiinnaulittu, kuollut ristillä ja hänet haudattiin, niin kaikki ihmiset jumaloijista verisiin vastustajiin pitivät asiaa loppuun käsiteltynä.  Varsinkin hänen vihamiehensä oikein iloitsivat, ettei tämä villitsijä nyt enää olisi kiusana ja harmina, hän on nyt haudassa piste. Pääsiäisen ihme; Jumalan käsittämätön voima kuitenkin nosti Jeesuksen kuoleman haudasta.  Opetuslapsetkaan eivät olleet uskoa silmiään ja korviaan, epäilevä Tuomas lopulta uskoi sormiaan kun kosketti naulojen jälkiä.  Jeesuksen noustua taivaaseen ja lähetettyä lupaamansa puolustajan Pyhän Hengen opetuslapset saivat erityisen voiman ja rohkeuden kertoa esikuvastaan, idolistaan jumalointinsa kohteesta Jeesuksesta, Vapahtajasta.  Tuo kertominen on sitten jatkunut ihmiseltä toiselle ulottuen lopulta meidänkin aikaamme saakka.

No kerronko minä tästä jotenkin mainostaakseni Jeesuksen taitoa, kestävyyttä tai voimaa ja kertoakseni ihailustani.  Toki sitäkin, mutta se tuskin riittäisi siihen, että haluan kertoa hänestä päivistä viikkoihin, kuukausista vuosiin, aina. Ei riittäisi, vaan se inspiroi keromaan hänestä, että olen saanut henkilökohtaisesti kokea Hänen muuttavan voimansa, sen lujan totuuden mitä Hänestä on kerrottu Raamatussa, että Jumala lähetti Jeesuksen tänne maailmaan elämään ihmisenä ja toisaalta lunastamaan, pelastamaan meidät, kun vain avaamme sydämemme oven Hänelle.  Jos me suljemme sydämemme oven Hän jää ulkopuolelle, eikä meillä ole hänestä sen kummemmin kerrottavaa, saatamme ihailla häntä, mutta se jää ulkokohtaiseksi.  Avaa siis sydämesi ovi Jeesukselle maailmankaikkeuden kirkkaimmalle supertähdelle, joka ei ylpisty suosiostaan, vaan neuvoo meitäkin: ”ottakaa minusta oppia, sillä minä olen hiljainen ja nöyrä sydämeltä”.  Tämä pitää varmasti paikkansa, eihän hänellä muuten olisi mielenkiintoa meille kenelle tahansa. Jeesuksessa riittää meille ihailtavaa ja jumaloitavaa loputtomiin, iankaikkisuuteen asti.

”Vain yksin Jeesus, Hän mulle riittävi, vain Hänen luonaan tyyntyy syömmeni. Vain luona ristin hiljaa vartoen, saan kaiken Hältä, mä mitä tarvitsen.

Eero Antikainen

Julkaissut Pauliina Kuikka

valokuvaaja, sisällöntuottaja - photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: